FOTORELACJA : Drzwi Otwarte w zagrodzie u Marii Szczeblewskiej

4
Wyświetleń: 1 188

 

Wyśmienici goście, budzący zainteresowanie lokalni wystawcy oraz dobra gospodyni gorąca atmosfera – to wszystko, pomimo bardzo niesprzyjającej deszczowej pogody, przyczyniło się do sukcesu pierwszych Drzwi Otwartych w gospodarswie ekologicznym w Stepnicy.

W minioną sobotę 6.10. gospodarstwo ekologiczne Marii Szczeblewskiej odwiedzili goście z różnych stron naszego województwa, a także z Niemiec.

Gospodyni przygotowała ucztę dla podniebienia: sernik z twarogu samoukwaszonego z mleka od krów karmionych ekologicznym sianem, jabłecznik z jabłek z ogródka, ciasto deserowe Kubuś, zupa biały barszcz, kompot z jabłek ucztę urozmaiciły też pyszne dania od zaprzyjaźnionych gospodyń legumina od p. Danusi, szarlotka od Zuzi ze Stepniczki i sernik na zimno od Iwonki z Goleniowa. Było pysznie…..

Na odwiedzających czekali wystawcy promujący wyroby wytwarzane w sposób tradycyjny i ekologiczny:

– chleb wiejski wojenny wpisany na listę produnktów tradycyjnych

– twarogi i masło z mleka krowiego z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego w Modrzewiu

– tradycyjne nalewki, ajerkoniaki, przetwory z ogórków, babeczki itp. wytwarzane w tradycyjny sposób przez gospodynię z Wolina

– naturalnie wytwarzane wina od producentów z Niemiec, o różnych smakach

– warzywa i owoce z gospodarstw ze Stepnicy i Żarnówka: papryka, dynie, jabłka i zadziwiające w smaku rodzynki brazylijskie

– piękne rośliny ze Szkółki Krzewów i bylin w Stepnicy

– swoje przepiękne rękodzieła zaprezentowały: Barbara Tołkacz z Kopic, Maryla Tomczak ze Stepniczki oraz Iwona Sanko z Wolina

– można też było kupić kompost z ekologicznego gospodarstwa w Czarnocinie

Dla odwiedzających warsztaty filcowania na mokro prowadziła Joanna Matulka z Gospodarstwa Agroturystycznego “Akacje” w Żarnówku, nie zabrakło też zabaw dla dzieci w “zagadkowe rybkobranie” zorganizowanych przez Stepnicką Organizację Turystyczną podczas, których padły rekordy. Odwiedzajacy mogli też z bliska obejrzeć zwierzęta gospodarskie: kury, kaczki, gęsi, krowy, kozy i konie oraz tradycyjne i nowoczesne maszyny rolnicze.

Wśród wystawców atrakcje turystyczne regionu zaprezentowała Stepnicka Organizacja Turystyczna  Nie Tylko dla Orłów oraz wspierający rolników Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Spotkaniu przyświecało hasło : Wiem co jem.

Na zdrowie!

Dziękujemy wszystkim, którzy skorzystali z zaproszenia i do zobaczenia.

 

Więcej informacji o chlebie wiejskim, wojennym czytaj tutaj:

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-zachodniopomorskie/Chleb-wiejski-wojenny

Źródła:

4 KOMENTARZE

  1. Dziękuję wszystkim za udział w,, drzwiach otwartych gospodarstwa”
    pomimo deszczowej pogody,dzieciom że wspaniale się bawiły
    dorosłym za miłą atmosferę.
    pozdrawiam

    Dobre 0 Słabe 0

  2. Dziękuję wszystkim wystawcom za udział oraz szanownym gościom za przybycie (pomimo pluchy) i tym którzy pomogli w przygotowaniach.
    Mam nadzieję, że pomysł upowszechniania produktów z gospodarstw ekologicznych i wytwarzanych tradycyjnie spodoba się i takich spotkań będzie więcej.
    Dziękuję naszej gospodyni Marii za pyszny poczęstunek i wspaniałe ciepłe przyjęcie.

    Dobre 0 Słabe 0

Leave a Reply