FERMA: Naukowcy: fermy drobiu emitują do środowiska zanieczyszczenia w postaci leków i fosforanów.

W glebach w okolicy fermy drobiu obecne są antybiotyki o szerokim spektrum działania – stwierdzili naukowcy z UWM w Olsztynie. Leki wykryto także w wodzie gruntownej, a antybiotyki – w wodzie pitnej. Zawartość fosforu była dwu i półkrotnie wyższa w porównaniu ze średnią dla gleb w Polsce.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) wykazały negatywny wpływ ferm drobiu na środowisko. Zespół badawczy zajął się analizą gleb oraz wód gruntowych w okolicach ferm drobiu. Odkryli siedem różnych leków w wodzie gruntowej na głębokości 35 metrów i antybiotyki w trzech lokalnych źródłach wody pitnej.

Z badania wynika, że fermy drobiu zanieczyszczają środowisko różnymi substancjami, w tym lekami i fosforanami. Zauważono także, że gleby w okolicy ferm mają dwuipółkrotnie wyższą zawartość fosforu w porównaniu ze średnią dla Polski. Naukowcy wykryli także w glebach pozostałości różnych antybiotyków oraz leków przeciwwymiotnych i przeciwlękowych, co stanowi nowe odkrycie.

Takie zanieczyszczenia, szczególnie antybiotyki, mają potencjalnie szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt, przyczyniając się do rozprzestrzenienia antybiotykooporności i wpływając na skład mikrobiomu glebowego.

Projekt badawczy, którego częścią były te analizy, prowadzony jest w ramach programu OPUS 18 i finansowany przez Narodowe Centrum Nauki. Skupia się on na identyfikacji zmian w środowisku wywołanych przez intensywny chów drobiu i ich wpływie na zdrowie człowieka. Naukowcy planują opublikowanie pełnych wyników badań za rok.

W glebach w okolicy fermy drobiu obecne są antybiotyki o szerokim spektrum działania – stwierdzili naukowcy z UWM w Olsztynie. Leki wykryto także w wodzie gruntownej, a antybiotyki – w wodzie pitnej. Zawartość fosforu była dwu i półkrotnie wyższa w porównaniu ze średnią dla gleb w Polsce.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) wykazały negatywny wpływ ferm drobiu na środowisko. Zespół badawczy zajął się analizą gleb oraz wód gruntowych w okolicach ferm drobiu. Odkryli siedem różnych leków w wodzie gruntowej na głębokości 35 metrów i antybiotyki w trzech lokalnych źródłach wody pitnej.

Z badania wynika, że fermy drobiu zanieczyszczają środowisko różnymi substancjami, w tym lekami i fosforanami. Zauważono także, że gleby w okolicy ferm mają dwuipółkrotnie wyższą zawartość fosforu w porównaniu ze średnią dla Polski. Naukowcy wykryli także w glebach pozostałości różnych antybiotyków oraz leków przeciwwymiotnych i przeciwlękowych, co stanowi nowe odkrycie.

Takie zanieczyszczenia, szczególnie antybiotyki, mają potencjalnie szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt, przyczyniając się do rozprzestrzenienia antybiotykooporności i wpływając na skład mikrobiomu glebowego.

Projekt badawczy, którego częścią były te analizy, prowadzony jest w ramach programu OPUS 18 i finansowany przez Narodowe Centrum Nauki. Skupia się on na identyfikacji zmian w środowisku wywołanych przez intensywny chów drobiu i ich wpływie na zdrowie człowieka. Naukowcy planują opublikowanie pełnych wyników badań za rok.

Na kogo będziesz głosować w wyborach 2023?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

6 KOMENTARZE

  1. Jaki z tego wniosek? Wielkie fermy kur nie mają prawa bytu, wystarczy odciąć łańcuch dostaw i koniec. Szkoda że są tępione małe gospodarstwa rolne. Czy nie jest bezpieczniejsza dla środowiska i ludzi (bezpieczeństwo żywnościowe) rozproszona hodowla? Po co nam korporacyjne hodowle ?

    Dobre 3 Słabe 0

    • to chodzi o kasę
      masowa produkcja daje okazję do poczynienia różnych oszczędności i kasa płynie rzeką
      produkt tańszy łatwiej sprzedać
      a że to g***o jest to już nikogo nie interesuje

      Dobre 2 Słabe 0

    • Przecież powszechnie wiadomo, że ten drób non stop leci tylko na narkotykach (środki przeciwbólowe etc.) i antybiotykach żeby od razu nie zdechnąć.

      Dobre 1 Słabe 0

  2. Ukraina: 4 mln kur padło z głodu i pragnienia na największej fermie w Europie.


    Największa w Europie ferma drobiu, na okupowanej przez Rosjan wsi Czornobajiwka w Ukrainie, straciła prawie cztery miliony kurcząt z pragnienia i głodu. Żołnierze najpierw zablokowali dostawy paszy, potem odcięli prąd. Nie działał również automatyczny system karmienia i pojenia zwierząt. Kierownik zakładu Andrij Chirkow sam kopie doły, aby nie dopuścić do skażenia terenu i katastrofy ekologicznej – donosi Wall Street Journal.

    Już dzisiaj Europa odczuwa braki pszenicy, oleju słonecznikowego i innych produktów z Ukrainy – w końcu to właśnie ten kraj jest największym eksporterem tych produktów. Przez to zauważalne są również zmiany w cenach, które są zdecydowanie wyższe. W internecie pojawiła się kolejna informacja o tym, jak Rosjanie skutecznie hamują proces produkcji. Ferma kurcząt we wsi Czarnobajiwka, położona w południowej części Ukrainy, doświadczyła jednych z najcięższych przejść. Zakład ten eksportuje około miliarda jaj rocznie. Gdy pojawili się tam Rosjanie – zablokowali ptakom dostęp do żywności i poidełek. Padło 4 miliony kur.

    Kierownik zakładu Andrij Czirkow kopał doły, aby zakopać martwe ptaki. Nie chciał bowiem dopuścić do katastrofy ekologicznej próbując jednocześnie chronić lokalne źródła wody przed zanieczyszczeniem. Jak mówił na łamach Wall Street Journal, rosyjscy żołnierze próbowali wtedy do niego strzelać

    Dobre 1 Słabe 0

Leave a Reply

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Kontynuując korzystanie z tej strony zgadzasz się na to. więcej nformacji

Ustawienie ciasteczek (cookies) na tej stronie jest włączone aby zapewnić Tobie największą wygodę używania. Jeśli będziesz dalej korzystać ze strony to zgadzasz się na używanie ciasteczek (cookies). 1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. 2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. 3. Pliki cookies wykorzystywane są w celu: a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła; 4. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika. 5. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies: a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu; b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu; c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu; d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.; e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań. 6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). 7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu. 8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów. Powyższy wzór polityki cookies chroniony jest prawem autorskim, które przysługują IAB Polska. http://wszystkoociasteczkach.pl

Zamknij